Aspirine helpt om herseninfarcten te voorkomen

Het is beter om aspirine voor het slapen in te nemen dan ’s ochtends. Op die manier klonteren de bloedplaatjes in de ochtenduren minder samen en wordt mogelijk de kans op een hart- of herseninfarct verkleind.

Dat blijkt uit onderzoek van Tobias van Bunten van het Leids Universitair Medisch Centrum dat dinsdag plaatselijke tijd werd gepresenteerd tijdens de Scientific Sessions van de American Heart Association in Dallas, Texas.

Dat is het grootste internationale congres over hart- en vaatziekten. Het onderzoek van Bonten is gefinancierd door de Hartstichting.

Het onderzoek toont dat bij mensen die aspirine rond bedtijd innemen, de bloedplaatjes minder actief zijn dan in de ochtend. Dit betekent dat het bloed minder snel stolsels vormt waardoor de kans op een hart- of herseninfarct kleiner is.

De onderzoeker benadrukt wel dat er nog verder onderzoek vereist is om exact te kunnen aangeven of dit daadwerkelijk het effect is.

Mensen met een verhoogd risico op een hart- of herseninfarct krijgen vaak preventief een lage dosis aspirine voorgeschreven omdat dat de samenklontering van bloedplaatjes belemmert.